Historia

Räddningskåren (RKN) etablerades 1947

"Hjälper alla, med allt, överallt"

Räddningskåren var och är fortfarande ett begrepp när man behöver hjälp med bilen. Räddningskåren som startade 1947 växte till en rikstäckande organisation som med åren kom att utföra ambulanstransporter både på väg, i terräng, i luften med helikopter. Det fanns bilbärgning av alla sorter samt räddningsdykare och mycket mer.

RKN var den första som införde räddningsabonnemang för bilar och var den i särklass störste operatören på detta med ca 400.000 abonnemang i slutet av 1950-talet.

I Räddningskårens folder som alla med abonnemang fick fanns direkttelefon nummer till alla taxi, ambulans och bärgnings-företag som var anslutna till RKN (och det var nästan alla) i hela landet. Totalt ca. 3.000 hjälpstationer var anslutna.

Räddningskåren var även pionjär när det gällde säkerhet i fordon och utvecklade säkerhetsbälten som inte fanns på den tiden samt den mycket uppskattade förbandslådan.

RKN:s huvudkontor var beläget vid nuvarande Solna centrum, men flyttade i mitten av 1950-talet in till det anrika Ostermans Marmorhallar mitt i Stockholm centrum. Larmcentralen fanns vid Centralgaragets lokaler vid Vandisvägen/Sveavägen och fordonen dirigerades via radio, vilket var mycket avancerat vid den tiden.

Räddningskåren ägdes av Ostermans bil AB och såldes till Försäkringsbolaget Thule 1961. Några år senare 1963 såldes försäkringsbolaget Thule till Skandia. Skandia och några andra försäkringsbolag hade då redan etablerat Larmtjänst som var en konkurrent till Räddningskåren och Räddningskåren avvecklades år 1965.

2016 så startade vi åter upp Räddningskåren och i vår sökportal finner Du direkt telefonnummer till de etablerade bärgningsföretagen så att Du alltid finner den närmaste. 

Räddningskårens huvudkontor finns i Lidingö.

Du som är intresserad av en nostalgitripp utöver det vanliga och en mer detaljerad bild av Räddningskårens historia med bilder och filmer skall gå in på www.tow.se  Här finner Du allt och lite till  sammanställt av Anders Roger Larsson på ett intressant sätt. Se gärna nedan för några smakprov.

Mer om RKN på www.tow.se

Räddningskåren, bärgning, räddning

Vill du läsa mer om Räddningskåren och om bärgning? Då är www.tow.se väl värt ett besök. Om du hellre vill bli bärgad så tryck på knappen nedan för att söka närmaste bärgare!