Säkra tips 
längs vägen

Sakra-tips_triangel_vast_bloss-600x900px

Varningstriangel

I många bilar ligger varningstriangeln längst ned i bagageutrymmet och när bilen är lastad så är den inte alla gånger så lätt att få fram när den behövs. Ett säkert tips är att när bilen skall packas för en resa, så ta ut triangeln och lägg in den sist, så att den är lätt att få fram.

Varselväst

Ha alltid ett par extra varningsvästar i bilen och för att göra det ändå bättre så kan man rulla in varningstriangeln i dessa så är de lätt att hitta. I det fall som Du åker utomlands är det krav på lika många varselvästar som personer i bilen.

Varningsbloss

Vill man vara riktigt på topp så har man även ett 3-pack med varningsbloss att sätta ut!

Bältesskärare & glaskross

Ett säkert tips är att ha en bältesskärare med glaskross- funktion i bilen. OBS skall inte förvaras i bagageutrymmet. Placeras i handskfack eller i mittkonsolen. Se till att alla i bilen vet om placeringen.

Första Hjälpen

Se över förbandskudden som finns i bilen så att innehållet är på plats och i bra skick. Efter några år så kan visst innehåll behöva förnyas.

Checklista:

Nu är det vinter så ha alltid lite extra kläder med i bilen för det blir fort kallt om motorn stannar.

Om bilen får stopp på en hårt trafikerad väg så skall INGEN SITTA KVAR i bilen i väntan på bärgare. Samtliga skall lämna bilen och ställa sig på andra sidan vägräcket om det finns eller en bit från vägen. Påkörningsolyckor är tyvärr allt för vanliga och det har varit flera allvarliga påkörningsolyckor på våra vägar under året. 

När Du lastar på taket i box eller på byglar så tänk på att alltid säkra både byglar, box och lasten. Lasta inte för tungt på taket. 

I det fall som Du kommer först till en olycksplats där vägen är blockerad,
så sätt ut varningstriangel och varningsbloss och ring nödnummer 112
och ge information om skadeläget.

TA PAUS - och ha alltid mycket bränsle i tanken

Kör inte för långa sträckor, stanna och se till att alla i bilen får sträcka på benen och ta en fikapaus, kanske med en god ost och skinksmörgås.
Fyll på bränsle och se till att spolarna inte fryser.

VARNINGSTRIANGEL OCH VARSELVÄST

Den som sätter ut varningstriangel och varningsbloss skall alltid ha varselväst på sig. Tänk på att varningstriangeln skall stå en bra bit från fordonet ca 100 m och vara vänd åt rätt håll.

PUNKTERING
.

Får Du punktering och tänker byta hjul själv så skall det finnas så mycket utrymme att det inte utgör fara att utföra detta.

Många bilar har en stöldskydds-nyckel till en av hjulbultarna. Se till att den finns i handskfacket.

DÄCKEN
.

Spar bränsle genom rätt lufttryck. Skall Du på en resa så gör en extra översyn och kontrollera däcken så att det inte är några skador. Är bilen tungt lastad så kan det vara bra med lite mer luft i däcken. 

BELYSNING OCH BATTERI
.

Oavsett årstid så är det bra att göra en  översyn av bilens belysning med jämna mellanrum. Se även till att ljusreglaget är inställt så att bakljusen är tända. 

Se även till att det är bra batterier i ficklampan som ligger i handskfacket.

RESERVNYCKLAR OCH FÖRSÄKRINGSHANDLINGAR

Se till att alltid ha med reservnycklar och försäkringshandlingar.

Ett par extra reflexer är även bra att ha i handskfacket samt ett par arbetshandskar.

Tack för att du tar dig tid att läsa och ha en säker resa.