Säkra Tips

Sakra-tips_triangel_vast_bloss-600x900px

Varningstriangel

I många bilar ligger varningstriangeln längst ned i bagageutrymmet och när bilen är lastad så är den inte alla gånger så lätt att få fram när den behövs. Ett säkert tips är att när bilen skall packas för en resa, så ta ut triangeln och lägg in den sist, så att den är lätt att få fram.

Varselväst

Ha alltid ett par varningsvästar i bilen och för att göra det ändå bättre så kan man rulla in varningstriangeln i dessa så är de lätt att hitta.

Varningsbloss

Vill man vara riktigt på topp så har man även ett 3-pack med varningsbloss att sätta ut!

Bältesskärare & glaskross

Ett säkert tips är att ha en bältesskärare med glaskross- funktion i bilen. OBS skall inte förvaras i bagageutrymmet. Placeras i handskfack eller i mittkonsolen. Se till att alla i bilen vet om placeringen.

Första Hjälpen

Se över förbandskudden som finns i bilen så att innehållet är på plats och i bra skick. Efter några år så kan visst innehåll behöva förnyas.

Kör säkert i höst, checklista:​

Om bilen får stopp på en hårt trafikerad väg så skall INGEN SITTA KVAR i bilen i väntan på bärgare. Samtliga bör lämna bilen och ställa sig på andra sidan vägräcket om det finns eller en bit från vägen. Påkörningsolyckor är tyvärr allt för vanliga.

DÄCKEN

Kontrollera däcken så att det är rätt tryck och inga skador. Är bilen tungt lastad kanske det skall vara lite mer luft än vanligt.

BELYSNING

Vi går nu mot vinter och dagarna blir kortare så det är på sin plats att se över belysningen på bilen.

Se även till att det är bra batterier i facklampan som ligger i handskfacket.

RESERVNYCKLAR

Se till att ha med reservnycklar och försäkringshandlingar.

TA PAUS

Kör inte för långa sträckor, stanna och se till att alla i bilen får sträcka på benen och ta en fikapaus, kanske med en god smörgås.

VARSELVÄST

Den som sätter ut varningstriangel skall ha varselväst på sig.

PUNKTERING

Får Du punktering och tänker byta hjul själv så skall det finnas så mycket utrymme att det inte utgör fara att utföra detta.

I det fall som Du kommer först till en olycksplats där vägen är blockerad, så sätt ut varningstriangel och ring nödnummer 112 och ge information om skadeläget.

Tack för att du tar dig tid att läsa och ha en bra och säker resa!

Scroll to Top