Säkra Tips

Sakra-tips_triangel_vast_bloss-600x900px

Varningstriangel

I många bilar ligger varningstriangeln längst ned i bagageutrymmet och när bilen är lastad så är den inte alla gånger så lätt att få fram när den behövs. Ett säkert tips är att när bilen skall packas för en resa, så ta ut triangeln och lägg in den sist, så att den är lätt att få fram.

Varselväst

Ha alltid ett par extra varningsvästar i bilen och för att göra det ändå bättre så kan man rulla in varningstriangeln i dessa så är de lätt att hitta.

Varningsbloss

Vill man vara riktigt på topp så har man även ett 3-pack med varningsbloss att sätta ut!

Bältesskärare & glaskross

Ett säkert tips är att ha en bältesskärare med glaskross- funktion i bilen. OBS skall inte förvaras i bagageutrymmet. Placeras i handskfack eller i mittkonsolen. Se till att alla i bilen vet om placeringen.

Första Hjälpen

Se över förbandskudden som finns i bilen så att innehållet är på plats och i bra skick. Efter några år så kan visst innehåll behöva förnyas.

Kör säkert i sommar, checklista:​

Om bilen får stopp på en hårt trafikerad väg så skall INGEN SITTA KVAR i bilen i väntan på bärgare. Samtliga bör lämna bilen och ställa sig på andra sidan vägräcket om det finns eller en bit från vägen. Påkörningsolyckor är tyvärr allt för vanliga.

I det fall som Du kommer först till en olycksplats där vägen är blockerad, så sätt ut varningstriangel och varningsbloss och ring nödnummer 112 och ge information om skadeläget.

TA PAUS

Kör inte för långa sträckor, stanna och se till att alla i bilen får sträcka på benen och ta en fikapaus, kanske med en god ost och skinksmörgås.

VARSELVÄST

Den som sätter ut varningstriangel och varningsbloss skall alltid ha varselväst på sig.

PUNKTERING

Får Du punktering och tänker byta hjul själv så skall det finnas så mycket utrymme att det inte utgör fara att utföra detta.

DÄCKEN

Sommardäcken är nog redan på plats, men innan Du skall på en resa så gör en liten översyn och kontrollera däcken så att det inte är några skador och fyll på med rätt tryck speciellt om bilen är fullastad.

BELYSNING OCH BATTERI

Även om vi nu går mot ljusare tider så är det alltid  viktigt att se över belysningen på bilen både bak och fram.

Se även till att det är bra batterier i ficklampan som ligger i handskfacket.

RESERVNYCKLAR OCH FÖRSÄKRINGSHANDLINGAR

Se till att alltid ha med reservnycklar och försäkringshandlingar.

 

Tack för att du tar dig tid att läsa och ha en bra och säker resa i sommar!