FAQ

De vanligaste frågorna

Hjälp dygnet runt nära Dig.

Räddningskåren har sammanställt Sveriges största sökportal med lokala direktnummer till bärgningsföretag som står redo att hjälpa Dig nu! Gemensamt för alla bärgningsföretag som finns med i portalen är att de arbetar dygnet runt, alla dagar, året runt, det vill säga 24/7/365

De hjälper Dig plats eller om det inte går, så har de den lokala kännedomen om vilka verkstadsresurser som finns på orten som kan hjälpa Dig vidare eller om det inte skulle vara möjligt så kan de hjälpa till att ordna fram en hyrbil.

BAKGRUND

Räddningskåren är det man kan kalla ”urmodern” till hur modern bärgning, ambulans och annan räddningsverksamheter utvecklades i Sverige och faktum är att mycket av Räddningskårens tankar med det lokala engagemanget håller lika bra idag som för 70 år sedan.

Räddningskårens modell innebär i korthet att Du via vår portal finner direktnummer till ett noga utvalt team av åtgörare. De företag som finns representerade i portalen utför uppdrag för Polisen, Räddningstjänsten, Svenska och utländska försäkringsbolag. 

Personbil/lätt lastbil max 3500kg:

Bärgningskostnaden styrs av hur långt bärgaren får köra och i vissa fall hur lång tid uppdraget tar. Har fordonet en Hel- eller- Halvförsäkring så ingår en räddningsförsäkring där självrisken är ca. 1.200-1.500 kr.

Har fordonet endast Trafikförsäkring så får man betala bärgningen själv. Det finns som alltid vissa undantag och i det fall som någon annan orsakar skadan kan bärgningskostnaden ersättas av motpartens försäkringsbolag.

Har Du en extra väghjälpsförsäkring så betalar Du ingen självrisk.

Efter att ha arbetat med Bärgning, Vakt, Säkerhet samt i Försäkringsbranschen i mer än 40 år (Falck) har det gett mig en god kunskap om vad som är bra och även vad som inte är lika bra och det finns en hel del saker som man genom åren funderat på om det inte skulle gå att göra lite bättre och lite enklare sett ur kundens perspektiv.

Räddningskåren är det man kan kalla ”urmodern” till hur modern bärgning, ambulans och annan räddningsverksamheter utvecklades i Sverige och faktum är att mycket av Räddningskårens tankar med det lokala engagemanget håller lika bra idag som för 70 år sedan.

Räddningskårens modell innebär i korthet att Du via vår portal finner direktnummer till ett noga utvalt team av åtgörare. De företag som finns representerade i portalen finns på den ort som anges.

Hur börjar en karriär?

Min första kontakt med Räddningskåren var då farsans bil en försommardag i slutet på 50-talet fastnade på en lerig väg på Ingarö. Jag fick två tioöringar och Räddningskårens lilla telefonhäfte samt sedan gå två km till en telefonkiosk och ringa Värmdö Hjälpstation som var deras åtgörare. Efter en halvtimme så kom den röda och gula fyrhjulsdrivna Dodge Fargon och man fick åka med tillbaka. Killen i den vita overallen vinschade sedan fram farsans bil till fast mark.

För en 9-årig kille var detta något av det häftigaste som kunde hända (på den tiden). Min pappa tyckte inte att det var lika roligt med en smutsig och lerig bil som var alldeles ny.

Äventyret var kanske någon form av start även om jag inte förstod det då, men ett antal år senare var jag fast och det har varit en fantastisk resa.

Johan Lagercrantz, entreprenör